Ga naar home Ga naar informatie over ARGA Bekijk de locaties op de kaart Arga's geborgen vliegtuigen Vind hier informatie over gecrashte piloten Wilt u meer informatie, contact ARGA.

Lancaster MkI R 5572 in de omgeving van Baak, gecrasht op 26 juni 1943.

Lancaster Mk I

Op 03, 08 en 15 januari, tijdens een stevige winterstorm, heeft de ARGA de restanten opgegraven van RAF Lancaster MkI R 5572 van 106 squadron. De ARGA wist van het feit dat een organisatie uit het westen van ons land een aantal jaar geleden ook al had gegraven op deze locatie. Desondanks wees de diepzoekapparatuur uit dat op een andere locatie op de akker nog restanten in de bodem moesten liggen.


baak lancaster 1 baak lancaster 2 baak lancaster 3 baak lancaster 4 baak lancaster 5 baak lancaster 6 

De Lancaster kwam op 26 juni 1943, tegen 2 uur in de nacht, hevig brandend neer in een akker nabij Baak. Op de piloot na, die zich met zijn valscherm wist te redden, kwam de gehele bemanning om het leven.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk hoe hard het toestel had gebrand. Op ongeveer een halve meter diepte was de grond samengesteld uit aarde en een keiharde samengekoekte laag gesmolten aluminium. In deze laag werden toch nog kleine interessante delen gevonden. waaronder parachuteharnasgespen en haken,stille getuigen van het drama, wijzerplaatjes van instrumenten, een muntstuk enz. Zeer vreemd was het feit dat deze zaken zeer goed geconserveerd waren.

lancaster baak 7  baak lancaster 8 baak lancaster 9

De gehele akker is onderzocht en er werden geen verdere metingen ontdekt.

Voor meer webdesign, bezoek Aquawebdesign.ga naar de sitemap