Ga naar home Ga naar informatie over ARGA Bekijk de locaties op de kaart Arga's geborgen vliegtuigen Vind hier informatie over gecrashte piloten Wilt u meer informatie, contact ARGA.

De berging van een RAF Mustang MkIII FB 117 van 316 sqn(Pools) in de omgeving van Duiven.

Mustang MkIII FB117 werd geborgen tijdens de winter van 2001/2002 bij Duiven. Het toestel stortte neer op 21 februari 1945. De piloot, P/O Dyrmont-Jussewicz, kon zich in veiligheid brengen met zijn valscherm en werd krijgsgevangen genomen.

embleem 316 squadron  mustang 316 squadron  locatie duiven mustang  berging mustang duiven  mustang duiven  mustang FB-117 Duiven 

Op 21-02-1945 om 13.55 uur stegen 12 Mustangs MkIII van 316e (City of Warsaw) squadron op van hun vliegbasis Andrews Field in Engeland voor een "Fighter sweep in the Salzwedel area". De Mustangs arriveerden in hun operatiegebied omstreeks om 16.10 uur. Tijdens de aanval op 1 locomotief en ongeveer 20 wagons bij het station van Eschede(D) explodeerde deze trein in één alles vernietigende klap. Twee piloten, W/O Zych en P/O Dyrmont Jussewicz werden getroffen door de blast van deze enorme explosie. W/O Zych, niet meer in staat om de explosie te vermijden, werd vol getroffen door de blast en verloor de controle over zijn toestel en stortte neer en kwam daarbij om het leven. Zijn graf bevindt zich in Becklingen War Cemetery in het Duitse Soltau.

Een Mustang MkIII, met het serienummer FB-117 en gevlogen door P/O Dyrmont-Jussewicz werd zwaar beschadigd en moet de aanval afbreken. Bij een volgende aanval door 316 squadron werden nog eens twee treinen van ongeveer 15 tot 20 wagons vernietigd. P/O Jussewicz is dan al op weg naar de thuisbasis in Engeland, die hij niet zal halen. In de omgeving van Duiven vloog zijn vliegtuigmotor in brand en was hij gedwongen om zijn toestel per parachute te verlaten. Het toestel crashte achter boerderij Mariënboom aan de Graafsesingel. Het is ongeveer 17.00 uur als Dyrmont-Jussewicz aan de grond komt achter het huidige benzinestation aan de Westsingel. Hij werd onmiddelijk door de Duitsers gepakt en overgebracht naar een krijgsgevangenkamp. Op 29 april 1945 werd Dyrmont-Jussewicz door de Amerikanen bevrijd in kamp Moosburg.

mustang FB-117 Duiven  mustang duiven  nationaal embleem Polen  cockpit mustang duiven  cockpit detail mustang duiven  detail cockpit mustang duiven

Gedurende de berging werden o.a vleugeldelen, rompdelen, de oliekoeler met het serienummer, 1 voetroer en een gedeelte van het Poolse nationaal embleem op een motorkapgedeelte gevonden. Ook werd het "cranking mechanism" voor de z.g Malcolm Hood teruggevonden. Door de slechte bodemgesteldheid waren de delen helaas zeer slecht geconserveerd.


(foto via Walter Beachell, USA)
De berging van een RAF Mustang MkIII FB 117 van 316 sqn(Pools)

Voor meer webdesign, bezoek Aquawebdesign.ga naar de sitemap