Ga naar home Ga naar informatie over ARGA Bekijk de locaties op de kaart Arga's geborgen vliegtuigen Vind hier informatie over gecrashte piloten Wilt u meer informatie, contact ARGA.

De berging van Messerschmitt 109G-6/AS van Stab./JG11 op bouwland "Hamslag" aan de rijksweg te Laag-Keppel

Om 17.45 uur stijgen op 23 September 1944 vanaf de vliegbasis Gütersloh en Plantlüne 48 Messerschmitt Me109 en Focke Wulf Fw190 jagers op voor het bestrijden van de vijandelijke luchtlandingstroepen in het frontgebied bij Arnhem. De toestellen behoorden tot de Staf van Jagdgeschwader(JG)11, 5x Me109, 2e Gruppe van JG27, 24x Me109 en de 4e Gruppe van JG54, 19x Fw190.

inslaglocatie hamslag Laag Keppel

In het gebied boven Nijmegen-Kleve(Dld)-Doetinchem komt het tot hevige luchtgevechten met USAAF P47D Thunderbolts van de 353ste Fighter Group(FG). De 353ste FG is met een gelijk aantal toestellen in de lucht en had als opdracht een groot opgezette bevoorradingsmissie ten behoeve voor de US 82ste en 101ste Airborne divisies bij Groesbeek, Overasselt en Son te beveiligen. De Duitse jachtvliegtuigen worden al ruim voor de droppingsgebieden onderschept. Het luchtgevecht wat dan losbarst is zeer hevig. 11 Duitse jachtvliegtuigen worden vermist als men 's avonds tussen 19.24 uur en 19.35 uur terugkeerd op Gütersloh en Plantlüne. IV./JG54 verliest 5x Fw190, II./JG27 5x en de Stab/JG11 verliest 1 Me109. De USAAF 353ste FG verliezen 3x P47D Thunderbolt die tot hun 350ste Fighter Squadron behoorden. Vele P47's hebben beschadigingen opgelopen tijdens de hevige luchtgevechten.

Een van de vermiste Me109's komt neer komt om ongeveer 18.45uur neer in Laag-Keppel. Een marechaussee van de post Laag-Keppel schrijft in zijn opgemaakte proces verbaal het volgende:
"..dat boven de gemeente Hummelo en Keppel en aangrenzende gemeenten een luchtgevecht met vliegtuigen plaats had. Op vermelde datum en tijdstip zag ik een vliegtuig laag over Laag-Keppel, waarna het vervolgens neerstortte op een perceel geoogst bouwland te Laag-Keppel. Terstond heb ik mij terplaatse begeven en bleek mij uit de verbrijzelde onderdeelen dat het een Duitsche jager was. De parachutist was met een parachute afgesprongen."

graafmachine graafmachine 2 onderdeel Messerschmitt onderdeel met identificatie nummer motorblok messerschmitt 109-6/AS

Het toestel kwam neer op een stuk bouwland genaamd "Hamslag" aan de Rijksweg te Laag-Kepphttp://arga-nl.nl/Fluchbuch_Bertram.jpgel. De piloot komt ongedeerd aan de grond ergens in de "Witte Brink" op de grens van Hummelo, Doetinchem en Zelhem.

Het toestel behoorde naar alle waarschijnlijkheid toe aan de Stab./JG11 en werd gevlogen door Uffz Ludwig Bertram. Het gehele wrak kon worden geborgen. Tijdens de berging werden de intact zijnde vliegerkaart, netzkopf- haube(vliegenierscap) en zuurstofmasker van de piloot teruggevonden tussen de wrakdelen.

motorblok DB605AS Uff Bertram vliegerkaart vliegenierscap zuurstofmasker

Voor meer webdesign, bezoek Aquawebdesign.ga naar de sitemap