Ga naar home Ga naar informatie over ARGA Bekijk de locaties op de kaart Arga's geborgen vliegtuigen Vind hier informatie over gecrashte piloten Wilt u meer informatie, contact ARGA.

De berging van een P47D Thunderbolt UN-T 43-25515 van de 56th FG/ 63rd FS

In de zomer van 1999 en 2001 heeft de ARGA de berging uitgevoerd van een USAAF P47D Thunderbolt 43-25515 UN-T van de 56th FG/ 63rd FS. Dit vliegtuig is neergestort op 21 september 1944. De piloot, 2/Lt Harold E Spicer verloor hierbij zijn leven en werd begraven op 23 september 1944 te Barchem. (vak 2 graf 162). Na de oorlog werd hij op 12 maart 1946 herbegraven op Margraten, Limburg.

instrumentenpaneel P47D  graven bij Lochem naar Ann K van Harold Spicer  Ann K nabij Lochem  onderdeel Ann K foto van de Ann-K  serial_ann_k 

Op 21 september 1944, tijdens operatie market-Garden, gaf de 56e Fighter Group directe steun aan RAF Short Stirlings. De Fighter Group arriveerde boven Arnhem op 18.000Ft(6Km) om 14.04 uur. Men vloog richting Nijmegen en aansluitend richting Deventer om vervolgens weer naar het zuiden, richting Lochem te vliegen in een langzame daling. Toen men in de buurt van Lochem kwam zag men minstens 15 Fw190's en op zijn minst een tweetal Me109's op een zeer lage hoogte richting Duitsland vliegen. Het 63e Fighter Squadron, waaronder Harold E Spicer, doken als eerste op de Duitse jachtvliegtuigen.

onderdeel Ann K  Ann K in volle vlucht  graven naar de Ann K  graven naar Ann K bij Lochem  graven naar Ann K bij Lochem onderdeel van Ann K

De Duitsers waren totaal verrast maar konden zich snel herstellen van de eerste klap en vochten voor het overleven. 1/Lt Cameron Hart was de commandant van Red Flight met 2/Lt Harold Spicer als zijn wingman. Red Flight ging achter de Fw190's aan waarbij 1/Lt Hart achter diegene aanging die hij had uitgekozen. 1/Lt Harold Spicer ging eveneens achter een Fw190 aan en werd voor het laatst gezien toen hij richting het Noord-Oosten vloog waarna er niets meer van hem werd vernomen. Enige tijd later werd hij als Missing in Action gemeld.

Tijdens de berging werden diverse grote vliegtuigonderdelen gevonden waaronder motordelen, het complete linker landingsgestel, grote vleugeldelen en een gedeelte van de neus waarop de zg. nickname, "Ann K" nog gedeeltelijk te lezen is, samen met het serienummer, dat op een onderdeel werd teruggevonden het onomstotelijke bewijs dat het hier om de kist van Spicer gaat. Tijdens interviewen met ooggetuigen en de berging werd duidelijk dat de kist van Spicer laag en hard was neergestort. De delen lagen verspreidt over het weiland en van de motor waren niet meer dan een paar kapot geslagen cilinders e.d over gebleven. Tijdens verder archief-research is de ARGA in contact gekomen met Dhr. B. Frank uit Lochem.

indentificatieplaat Ann K  identificatie plaat flight reports  nose part Ann K  another nose part Ann K  part of Ann K  wing Harold Spicer Ann K

Hij had als jongen het vliegtuig van 2/Lt Harold E Spicer zien crashen en was destijds, net nadat het gebeurd was, ook op de crashplaats geweest. Op de crashplaats vond hij de miniatuur wings van Spicer en heeft deze al die jaren nog bewaard.

Tijdens het bezoek aan Dhr. Frank heeft de ARGA deze wings kunnen fotograferen voor het archief. Klik op de foto voor een vergroting van de wings.

Voor meer webdesign, bezoek Aquawebdesign.ga naar de sitemap