Ga naar home Ga naar informatie over ARGA Bekijk de locaties op de kaart Arga's geborgen vliegtuigen Vind hier informatie over gecrashte piloten Wilt u meer informatie, contact ARGA.

Messerschmitt 262A-a2 locatieonderzoek in de omgeving van Vorden

Op dinsdag 25 juli 2006 heeft de ARGA. na een tip van de heer Jaap Woortman uit Nuenen, een locatieonderzoek gedaan op de vermoedelijke crashplaats van Messerschmitt Me 262A-2a. De Messerschmitt 262 was het eerste operationele straalvliegtuig van WO2.

Messerschmitt met werknummer 170120  Messerschmitt 262A-2A  Messerschmitt Me262A-2A te Vorden  Me262A-2A Vorden  kleine delen van Me262A-2A

Het desbetreffende toestel, Messerschmitt Me262A-2a met werknummer 170120 en kenteken KD+EZ van 2./KG 51, is op 26 november 1944 tegen 10.00 uur in de ochtend gecrasht NO van kasteel "de Wildenborch" in de voormalige gemeente Vorden, na te zijn geraakt door geallieerd vliegtuigafweergeschut.

Nadat de ARGA op deze hete zomerdagen een aantal ooggetuigen had geïnterviewd bleek de laatste ooggetuige over cruciale informatie te beschikken over de precieze crashplaats. Met deze informatie bleek de exacte crashplaats snel gevonden, welke zich bevond aan de stuwdijk vlakbij de gemeentengrenzen Vorden en Lochem.

Het toestel was laag vanuit ZW richting komen aanvliegen en heeft in het desbetreffende weiland een zware noodlanding gemaakt. De vlieger, Uffz Horst Sanio werd zwaargewond naar een nabij gelegen boerderij gebracht, waar kort daarvoor één van de bommen van de 262 door de voormuur was geslagen, zonder te detoneren en uiteindelijk in een stal werd teruggevonden. Sanio werd aansluitend naar het ziekenhuis in Almelo gebracht waar hij op 30 november 1944 aan zijn verwondingen overleed. Uffz Horst Sanio is, na te zijn begraven in Almelo, overgebracht naar de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn(L), graf BE-4-79.

Voor meer webdesign, bezoek Aquawebdesign.ga naar de sitemap