Ga naar home Ga naar informatie over ARGA Bekijk de locaties op de kaart Arga's geborgen vliegtuigen Vind hier informatie over gecrashte piloten Wilt u meer informatie, contact ARGA.

De berging uitgevoerd van een RAF Spitfire LF MkIXe in Wehl

Op zaterdag 13 augustus 2005 heeft de ARGA de berging uitgevoerd van een RAF Spitfire LF MkIXe. Het toestel is waarschijnlijk door FLAK op 08-02-1945 neergeschoten. De piloot kon zich redden met zijn parachute. Zijn toestel boorde zich in de grond aan de Groenestraat in Wehl. Spitfire LF MkIX Wehl

De ARGA had informatie gekregen dat in de jaren '50 men reeds een bergingspoging had gedaan. Men heeft toen het motorblok niet kunnen bergen. Wat er nog meer was achtergebleven in het gat was ook voor de ARGA onbekend. Tijdens de eerste graafactiviteiten werd het al snel duidelijk dat de grondwaterstand voor problemen zou kunnen gaan zorgen. De wrakdelen werden uiteindelijk al op 2.5 meter diepte gelokaliseerd. De kraan stootte vervolgens ook al op het motorblok. De Rolls Royce Merlin kon gelukkig snel worden geborgen.


wehl terrein 1  terrein wehl 2  Terrein Wehl 3  Wehl terrein 4  Terrein Wehl 5  Terrein Wehl 6  spitfire Wehl

Uiteindelijk was het motorblok het enige wat men destijds had achtergelaten. Alle overige gevonden onderdelen behoorde bij de motor. Tijdens de eerste schoonmaak handelingen werd het identificatieplaatje van de motor gevonden. Met dit nummer hoopt de ARGA een serienummer aan dit toestel te kunnen koppelen om zodoende de piloot te achterhalen die dit toestel heeft gevlogen.

Spitfire Wehl  Spitfire LF MkIXe RAF Wehl  Spitfire Groenestraat Wehl  Spitfire in Groenestraat te Wehl  Wehl Spitfire  Wehl spitfire Groenestraat  Groenestraat Wehl

Spiftire in Wehl  Spitfire nabij Wehl  Wehl Spitfire neergestort  Spitfire bij Wehl neergestort  Wehl Groenestraat  Spitfire in Wehl neergestort  Spitfire bij Wehl

Ingekomen zaken omtrent de identificatie

Ontvangen van het Rolls Royce Heritage Trust:

Ons motorblok met het serienummer 179431/A479553 is gebouwd in de Rolls Royce fabriek in Derby. Het motorblok werd gebouwd in een order van 500 motorblokken tussen 10 januari 1944 en 14 maart 1944. Ons motorblok kwam op 8 maart 1944 van de fabriek en werd op 15 maart 1944 geleverd aan No. 7 MU (Maintenance Unit) in Quedgeley als reserve motor! Dit betekent dus dat deze motor niet vanuit de fabriek in een Spitfire is geplaatst maar pas later in een Spitfire gebouwd werd die een motor nodig had.

Spitfire LF MkIXe bij Wehl   Spitfire LF MkIXe bij Wehl  Spitfire bij Wehl  Spitfire bij Wehl neergestort

Helaas kunnen we dus met het motornummer "onze" Spit nog niet identificeren. Heel recent is er nog informatie binnen gekomen die nog geverifieerd moet worden. Dit gaat over een motornummer van één van de Spitfires die mogelijk voor deze crash in aanmerking komt. Het onderzoek is dus nog steeds gaande.....wordt dus vervolgd!!!!! 

Voor meer webdesign, bezoek Aquawebdesign.ga naar de sitemap