Ga naar home Ga naar informatie over ARGA Bekijk de locaties op de kaart Arga's geborgen vliegtuigen Vind hier informatie over gecrashte piloten Wilt u meer informatie, contact ARGA.

Het verhaal van de RAF Wellington Mk III 115 SQ, neergeschoten op 27-03-1942 nabij Wichmond door Manfred Meurer.

Op zaterdag 3-11-2007 heeft de ARGA delen van een Vickers Wellington MkIII bommenwerper geborgen nabij Wichmond. De ARGA kreeg informatie dat de motoren van dit toestel nooit waren geborgen. Pogingen na de oorlog waren ook tevergeefs geweest. Tijdens het eerste veldonderzoek werden al een tweetal contragewichten en een z.g cable-cutter gevonden. Tevens werd een aanzienlijke uitslag gemeten precies aan de rand van de akker. Aan de hand van deze uitslag werd besloten om een proefopgraving te doen maar al snel bleek dat de vliegtuigdelen te diep lagen. Gelukkig gaf de landeigenaar snel toestemming voor de berging met behulp van een kraan. Deze dag werd een propellernaaf, motordelen en vleugeldelen geborgen die allen uitzonderlijk goed waren geconserveerd.

wichmond_31   wichmond_32   wichmond_01  wichmond_02  wichmond_03  wichmond_04  wichmond_05 

Deze Wellington, met het serienummer X-3604, behoorde tot het 115e squadron met als basis Marham. In de nacht van 26 op 27 maart 1942 neemt dit squadron met 15 toestellen deel aan de aanval op de Duitse stad Essen in het Ruhrgebied. In totaal nemen 104 Wellington en 11 Stirling bommenwerpers deel aan deze aanval van het Bomber Command van de Royal Air Force. De Wellingtons van 115 squadron stijgen tussen 19.40 en 19.59 uur op van hun basis Marham. X-3604 stijgt om 19.54 uur op om enkele uren later haar einde te vinden even buiten het dorp Wichmond in de Gelderse Achterhoek

wichmond_06  wichmond_07  wichmond_7b  wichmond_08  wichmond_09  wichmond_10  wichmond_11 

De bemanning van de X-3604 bestond uit de volgende mensen:


P/O Geoffrey Gordon SOAMES, piloot, 23 jaar oud; Sgt Patrick Austen, 2e piloot, 27 jaar oud; Sgt William Lionel MOGFORD, waarnemer, 25 jaar oud; Sgt Victor Charles Rudkin BAKER, radiotelegrafist, 19 jaar oud; Sgt Alan BURNS, neus-schutter, 20 jaar oud; Sgt Roy FREAK, staart-schutter, 21 jaar oud

wichmond_12  wichmond_13  wichmond_23  wichmond_14  wichmond_15  wichmond_16  wichmond_17 

Als 115 squadron het doelgebied bereikt is het weer uitstekend en kan er op zicht worden gebombardeerd vanaf een hoogte tussen 14.000 en 18.000 voet. 1 of 2 beginnende branden worden waargenomen. Ook in de omgeving van het doel worden een aantal branden gezien door de bemanningen van 115 squadron. Het is echter de vraag of 115 squadron boven Essen is geweest. Het Bomber Command van de RAF geeft aan dat er hevig afweervuur boven Essen was, iets waar 115 squadron geen melding van maakt. De stad Essen maakt ook maar melding van 22 bominslagen. En ook maakt 115 squadron geen melding van de Duitse nachtjagers die er in slagen om deze nacht 10% van de aanvalsmacht neer te halen. 10 Wellington bommenwerpers en 1 Stirling keren niet terug naar hun basis in Engeland. Of X-3604 het doel heeft gebombardeerd weten we niet, wat we wel weten is dat het toestel om even na middernacht wordt gevangen door het zoeklicht in het Gelderse Toldijk en even later wordt neergeschoten door een Duitse nachtjager.

wichmond_18  wichmond_19  wichmond_20  wichmond_21  wichmond_22  wichmond_24 

De vliegbasis Twente is de thuisbasis van de 3e Gruppe van Nachtjachtgeschwader 1. Ook deze nacht staan de nachtjagers paraat als de Britse bommenwerpers het Nederlandse luchtruim binnendringen. Eén voor één kiezen ze het luchtruim als de bommenwerpers naderen. Onder hen piloot Manfred Meurer(re) en zijn marconist Uffz Gerhard Scheibe(li) manfred meurer en gerhard scheibe die in een Messerschmitt Me110 opstijgen en door de grondofficier naar een Engels toestel in de buurt van Dieren worden geleid. Het is voor Meurer zijn eerste gevechtsmissie. Boven Dieren ziet hij zijn doel, een Wellington MkIII in een zoeklichtbundel gevangen. Het is een ongelijke strijd die snel door de boordwapens van de Messerschmitt word beslecht. Op de grond hoort gemeenteveldwachter van Hattem de Duitse boordwapens vuren en ziet hij een vlam met grote snelheid ter aarde stortten. Hij was getuige van het neerschieten van Wellington X-3604. Leutnant Meurer behaalde hiermee zijn eerste overwinning. In totaal zou hij 130 missies vliegen en 65 bommenwerpers neerhalen. Zowel Meurer als Scheibe ontvingen in 1943 het Ridderkruis, voordat ze zelf sneuvelen. Op 22 januari 1944 sneuvelen hij en zijn boordmarconist als de Heinkel He219 waarin ze dan vliegen in botsing komt met een RAF Lancaster.

wichmond_30

wichmond_25  wichmond_26  wichmond_27  wichmond_28  wichmond_29

De Wellington X-3604 stort brandend neer op ongeveer 1 kilometer van het dorp Wichmond, op enkele honderden meters afstand van de korenmolen van J.W vd Brink. De wrakstukken liggen verspreidt over de landerijen van A.Stoltenberg, C. Harmsen en H. Garritsen aan de huidige Polweg. De bemanning wordt tussen de wrakstukken gevonden door Duitse militairen van de stelling Toldijk. De 6 koppige bemanning wordt begraven op de Algemene Begraafplaats in Wichmond. 3 van hen konden niet individueel geïdentificeerd worden en rusten in een gezamenlijk graf, wat de ongelofelijke kracht van de impact aantoont. Tot op de dag van vandaag rust de bemanning van Wellington X-3604 in Wichmondse grond....Zij zullen nooit worden vergeten!

Voor meer webdesign, bezoek Aquawebdesign.ga naar de sitemap