Omgeving Baak 26-06-1943, een Lancaster MK1 R 5572 van 106th squadron crasht, alleen piloot overleeft.

English version

Op 03, 08 en 15 januari, tijdens een stevige winterstorm, heeft de ARGA de restanten opgegraven van RAF Lancaster MkI R 5572 van 106 squadron. De ARGA wist van het feit dat een organisatie uit het westen van ons land een aantal jaar geleden ook al had gegraven op deze locatie. Desondanks wees de diepzoekapparatuur uit dat op een andere locatie op de akker nog restanten in de bodem moesten liggen.

locatiebepaling neergestorte lancaster R5572 te Baak

een keiharde samengekoekte laag gesmolten aluminium

De Lancaster kwam op 26 juni 1943, tegen 2 uur in de nacht, hevig brandend neer in een akker nabij Baak. Op de piloot na, die zich met zijn valscherm wist te redden, kwam de gehele bemanning om het leven.

onderdelen van de lancaster R5572 te Baak


Tijdens het onderzoek werd duidelijk hoe hard het toestel had gebrand. Op ongeveer een halve meter diepte was de grond samengesteld uit aarde en een keiharde samengekoekte laag gesmolten aluminium.

kleine onderdelen van de lancaster R5572 te Baak


In deze laag werden toch nog kleine interessante delen gevonden. waaronder parachuteharnasgespen en haken, stille getuigen van het drama, wijzerplaatjes van instrumenten, een muntstuk enz. Zeer vreemd was het feit dat deze zaken zeer goed geconserveerd waren.

klein onderdeelvan de lancaster R5572 te Baak


klein onderdeelvan de lancaster R5572 te Baak


one penny 1935 lancaster R5572 te Baak


De gehele akker is onderzocht en er werden geen verdere metingen ontdekt.